Nagy Bandó András: Orfűi Medvehagyma kincseskönyv
Nagy Bandó András

Orfűi Medvehagyma kincseskönyv

Orfű születése és megújulása Palkó Sanyi bácsinak, Baranya hajdani megyei tanácselnökének köszönhető. Ő döbbent rá, hogy iszonyatos mennyiségű vizet továbbít a megye a Mecsek hegyvidékéről, miközben nincs üdülőterülete a környék bányászainak, gyári munkásainak, pécsieknek, komlóiaknak, s környékbelieknek. A gondolatot tett követte, így született meg az orfűi tórendszer, Abaliget két kis tava, Sikonda és Málom állóvizei. Orfű (nem túlzás) Európa egyik legszebb környezetű üdülőfaluja, dinamikusan fejlődik, ezrek töltik a tavak mellett nyári vakációjukat. A Muskátli étterem akkori tulajdonosa fedezte föl sokunk számára a Mecsek észak-nyugati lankáin zöldellő medvehagymát, s azóta is készíti a természetes zöld fűszernövénnyel ízesített ételeit. A kötetben többek között egyetemi tanár és agrármérnök bontja ki a vele kapcsolatos tudnivalókat, Kálmándy Ferenc fotói pedig bemutatják a baranyai tájat, és a receptekből készült étkeket.

Nagy Bandó András: Orfűi Medvehagyma kincseskönyv

ISBN 978-963-874-330-5

2 000 Ft

Könyvajánló

Elsőként három regényemet emelem ki: a 35 ezer példányig jutott, Halász Bódog író életének utolsó hónapjairól szóló Sosemvolt (és Vár rád) Toscanát, immár egy könyvbe szerkesztve, hozzá kapcsolva a Míg meg nem haltak című mozaikregényt, húsz idős ápolt megrendítő történetét. Az 1950-es éveket idéző Arankakor egy sokgyerekes család, legfőképp a kulákká nyilvánított apa sorsát bemutató regény, 9 órás, fölolvasásommal készült hangoskönyvvel ékesítve.

A humor kedvelői 4 könyvből választhatnak: az Egyedül állok a humorista életművem, az Isten bikiniben szarkasztikus humorral visz a nyelv és a hit világába, a Murphy törvénykönyve amatőr teniszezőknek abszurd töltettel, a Könyv azoknak, akik utálnak olvasni pedig groteszk hangulatával szórakoztat.

Különleges élményt kínál az 575 haikut hordozó Öt-hét-öt haiku című kis kötet, mely nagytestvére lett a 333 haiku című egykori sikerkönyvemnek.

Gazdag László: A fejlődés természete – Civilizációk kötete akár történelem tankönyv is lehetne, úgy járja végig az emberiség történetének ezredéveit, azt kutatva, mért úgy történtek a történelmi események, ahogy ma ismerjük. Kitűnő olvasmány, szellemi kalandozás, ismeretbővítő és gondolatélesztő.

Gyermekeknek és felnőtteknek is ajánlom A kis herceg visszatért című könyvet, melyről első kritikusa ezt írta: „Aki még nem olvasta A kis herceget, ezzel kezdje, aki pedig olvasta, az haladéktalanul ezzel folytassa!” A könyv főszereplői az anya, az apa és a 6 éves kis Anti, akik együtt ültetik át a kis herceg történetét a mába, a saját életükbe. Anti korunk kis hercegévé válik.

Gyermekeknek szóló könyveimből kiemelkedik 2 verses mese: A hangyabanda nagy kalandja (Év könyve díj, 2013), és A Varázspadlás lakói (a mackók), mindkettő általam fölolvasott hangoskönyvvel. Ugyanígy hallgatható is a Csodás Kapolcs című verses mesém is.

Az 5-6 évesek gyerekeknek és tanítóknak is szeretett (tan)könyve lett a Verselő betűk és számok, a dinókedvelőknek pedig a Dinoszauruszok verses meséje, a rajzaimmal. Szintén én illusztráltam a Hetvenhét macskajaj című kötetet, melybe a cicák verses önvallomásai kerültek.

Gyermekeknek írt verseim jelenleg a Fából vasparipát, a Gyöngykaláris, a Százszorszép (kötetenkénti válogatás), a Magyarország, én is szeretlek (tematikus válogatás), és a Keresztnévsor (limerickek) című köteteimben olvashatók.

Az Orfűi medvehagyma kincseskönyv, ismertető, tudományos igényű írásokkal, fotókkal és ételreceptekkel toldva szakácsok és háziasszonyok számára is hasznos olvasmány.

Keresztnévsor

Keresztnévsor

Százszorszép

Százszorszép

Magyarország, én is szeretlek

Magyarország, én is szeretlek

Isten bikiniben

Isten bikiniben

A Varázspadlás lakói

A Varázspadlás lakói

Míg meg nem haltak

Míg meg nem haltak

Hetvenhét macskajaj

Hetvenhét macskajaj

Arankakor

Arankakor