Nagy Bandó András: Magyarország, én is szeretlek
Nagy Bandó András

Magyarország, én is szeretlek

Legutolsó gyermekeknek és szüleiknek ajánlott könyvem 260 verset tartalmaz. Nincs párja a gyermekirodalomban. Nem illusztráltuk, épp, mert gazdag versgyűjtemény került a kötetbe. A versek mindegyike kötődik Magyarországhoz, tájainkhoz, városainkhoz és falvainkhoz, több szól a négy évszakról, az évszakok váltakozásairól, madarainkról, macskáinkról és kutyáinkról. A kötet jelentős hányada az eddigi kötetek verseiből állt össze, de föllelhetők benne újabb versek is. kisebbeknek is ajánlott, de igazából az iskolás gyerekek örömére készült, akik szavalóversenyekre készülődve keresnek elmondásra alkalmas, hozzájuk, egyéniségükhöz passzoló verseket.

A kötetbe Szabó T. Anna költő, valamint Háy János író, költő, írt előszót. A könyv hátsó borítójára került két részletet emelem ide:

Bandó versei játszanak és játszani tanítanak: magukba építették a magyar vershagyományt, a népdalok édes bánatát, a népmesék szellemességét, a Weöres-meghonosította csavaros-vicces ritmusokat, Tamkó Sirató Károly országjáró-helynévsoroló verseinek tréfáit, Petőfi tündérien könnyed mélabúját, és persze a mai gyerekköltészet bakugrásokra és mókázásra kész rímelésének rímtűzijátékait, miközben a költőjük nem feledkezik meg a közönségéről sem: ha odahajol a gyerekekhez, átmelegszik a hangja és simogat a tenyere. Szabó T. Anna, költő, író

Mintha tényleg ladikba szállnánk, mint az egyik legszebb versben a főhős, s nagyhullámú tengeren ringanánk, vagy gyorsfolyású folyóban bucskáznánk át a víznyelveken. S persze hátulról szél kap a szövegekbe, hisz ott van a népdal, a mondókák, nyelvtörők világa, s a klasszikus magyar vers mesterei Weöres vagy Petőfi. Olyan ez a könyv, amilyennek egy szülőbarát gyerekkönyvnek lennie kell. Tele jó érzelmekkel, jó szeretésekkel, tele ritmussal, dallammal, tele tudással arról a világról, ami körbevesz, tele fénnyel, tájjal, mindenféle élőlénnyel, tele nem tolakodó jó tanáccsal és tanítással, tele azzal a gazdagsággal, ami a gyereknek kell, ami miatt minden anya, minden apa majd szívesen olvassa el, vagy inkább fel, az esti meseidőben, vagy bármikor, amikor kell.  Háy János, író, költő

Nagy Bandó András: Magyarország, én is szeretlek

ISBN 978-963-9880-26-9

4 000 Ft

Könyvajánló

Elsőként három regényemet emelem ki: a 35 ezer példányig jutott, Halász Bódog író életének utolsó hónapjairól szóló Sosemvolt (és Vár rád) Toscanát, immár egy könyvbe szerkesztve, hozzá kapcsolva a Míg meg nem haltak című mozaikregényt, húsz idős ápolt megrendítő történetét. Az 1950-es éveket idéző Arankakor egy sokgyerekes család, legfőképp a kulákká nyilvánított apa sorsát bemutató regény, 9 órás, fölolvasásommal készült hangoskönyvvel ékesítve.

A humor kedvelői 4 könyvből választhatnak: az Egyedül állok a humorista életművem, az Isten bikiniben szarkasztikus humorral visz a nyelv és a hit világába, a Murphy törvénykönyve amatőr teniszezőknek abszurd töltettel, a Könyv azoknak, akik utálnak olvasni pedig groteszk hangulatával szórakoztat.

Különleges élményt kínál az 575 haikut hordozó Öt-hét-öt haiku című kis kötet, mely nagytestvére lett a 333 haiku című egykori sikerkönyvemnek.

Gazdag László: A fejlődés természete – Civilizációk kötete akár történelem tankönyv is lehetne, úgy járja végig az emberiség történetének ezredéveit, azt kutatva, mért úgy történtek a történelmi események, ahogy ma ismerjük. Kitűnő olvasmány, szellemi kalandozás, ismeretbővítő és gondolatélesztő.

Gyermekeknek és felnőtteknek is ajánlom A kis herceg visszatért című könyvet, melyről első kritikusa ezt írta: „Aki még nem olvasta A kis herceget, ezzel kezdje, aki pedig olvasta, az haladéktalanul ezzel folytassa!” A könyv főszereplői az anya, az apa és a 6 éves kis Anti, akik együtt ültetik át a kis herceg történetét a mába, a saját életükbe. Anti korunk kis hercegévé válik.

Gyermekeknek szóló könyveimből kiemelkedik 2 verses mese: A hangyabanda nagy kalandja (Év könyve díj, 2013), és A Varázspadlás lakói (a mackók), mindkettő általam fölolvasott hangoskönyvvel. Ugyanígy hallgatható is a Csodás Kapolcs című verses mesém is.

Az 5-6 évesek gyerekeknek és tanítóknak is szeretett (tan)könyve lett a Verselő betűk és számok, a dinókedvelőknek pedig a Dinoszauruszok verses meséje, a rajzaimmal. Szintén én illusztráltam a Hetvenhét macskajaj című kötetet, melybe a cicák verses önvallomásai kerültek.

Gyermekeknek írt verseim jelenleg a Fából vasparipát, a Gyöngykaláris, a Százszorszép (kötetenkénti válogatás), a Magyarország, én is szeretlek (tematikus válogatás), és a Keresztnévsor (limerickek) című köteteimben olvashatók.

Az Orfűi medvehagyma kincseskönyv, ismertető, tudományos igényű írásokkal, fotókkal és ételreceptekkel toldva szakácsok és háziasszonyok számára is hasznos olvasmány.

A Varázspadlás lakói

A Varázspadlás lakói

Könyv azoknak, akik utálnak olvasni

Könyv azoknak, akik utálnak olvasni

Mögöttem az élet

Mögöttem az élet

Öt hét öt Haiku

Öt hét öt Haiku

Magyarország, én is szeretlek

Magyarország, én is szeretlek

Míg meg nem haltak

Míg meg nem haltak

A hangyabanda nagy kalandja

A hangyabanda nagy kalandja

Dinoszauruszok

Dinoszauruszok