Nagy Bandó András: Micsoda cirkusz
Nagy Bandó András

Micsoda cirkusz

Ebben a szép könyvben a cirkuszművészeket mutatom be, verssekkel, versben, mellettük a teljes oldalas színes illusztrációval. A kötetet záró Mese a cirkuszról című prózában a cirkusz évezredes történetéről mesélek, színes rajzokkal ékesítve, Rómától indulunk, s eljutunk a Fővárosi Nagycirkuszig. A kötet illusztrátora Bodrogi Éva grafikusművész-rajztanár.

A kötetindító Beköszöntő sorai: Cirkusz – mondod ki áhítattal, és azonmód filmszerűen vagy képzelt fényképeken jelennek meg előtted azok jelenetek vagy emlékképek, melyek a cirkuszt, a cirkuszok világát jelentik számodra. Fantáziád segítségével magad előtt látod az artistákat és erőművészeket, egyensúlyozókat és kötéltáncosokat, gumiasztalon pattogó és gúlát építő cirkuszművészeket, zsonglőröket és bűvészeket, légtornászokat és bohócokat. Szinte hallod a porondon körbekocogó lovak szuszogását, prüszkölését és mordulását, látod a lovas akrobaták precíz és bátor ugrásait és szaltóit. Látod a védőrácsokkal körbevett nagyvadakat, oroszlánokat és tigriseket, az engedelmesen produkáló kutyákat és majmokat, és hát a hatalmas testű kedvencet, az ügyesen teljesítő, mini dobogón két lábra álló elefántot. Hallod a cirkuszi zene-kar sajátos, csakis rájuk jellemző muzsikáját, és magad elé képzeled a függöny mögül kilépő, fess öltözékben hajlongó, elegáns testtartással konferáló porondmestert. Már ott sejted a függöny mögött az utolsó gyakorlásokat végző, teljes izgalomban lévő művészeket, és kíváncsian nézed a fűrészporral teleszórt porondot. Fölpillantasz a sátor kupolája felé, ahol már ott sorjáznak a légtornászok trapézai, és egyre inkább várod a produkciókat, mutatványokat, és hát azt a semmihez sem hasonlítható izgalmat, amit sehol másutt nem érezhetsz, csakis itt, a cirkuszi sátorban, ahol szinte az orrod előtt adják elő ragyogó, és néha hátborzongató, különös izgalmakat hozó műsorszámaikat. Különlegesen képességekkel rendelkező, ügyes, erős és rátermett, tehetséges emberek ezredévekkel ezelőtt is bőséggel akadtak, és ahogy azóta, és manapság is, mindig is sok-sok embert érdekeltek a mindennapinak nem nevezhető produkciók, szereplések és bemutatók. Kimondhatjuk: épp annyi éve létezik a cirkusz, ahány éve adott a cirkuszi világot nagyrabecsülő közönség.

Nagy Bandó András: Micsoda cirkusz

ISBN 978-963-9880-35-1

3 500 Ft

Könyvajánló

Elsőként három regényemet emelem ki: a 35 ezer példányig jutott, Halász Bódog író életének utolsó hónapjairól szóló Sosemvolt (és Vár rád) Toscanát, immár egy könyvbe szerkesztve, hozzá kapcsolva a Míg meg nem haltak című mozaikregényt, húsz idős ápolt megrendítő történetét. Az 1950-es éveket idéző Arankakor egy sokgyerekes család, legfőképp a kulákká nyilvánított apa sorsát bemutató regény, 9 órás, fölolvasásommal készült hangoskönyvvel ékesítve.

A humor kedvelői 4 könyvből választhatnak: az Egyedül állok a humorista életművem, az Isten bikiniben szarkasztikus humorral visz a nyelv és a hit világába, a Murphy törvénykönyve amatőr teniszezőknek abszurd töltettel, a Könyv azoknak, akik utálnak olvasni pedig groteszk hangulatával szórakoztat.

Különleges élményt kínál az 575 haikut hordozó Öt-hét-öt haiku című kis kötet, mely nagytestvére lett a 333 haiku című egykori sikerkönyvemnek.

Gazdag László: A fejlődés természete – Civilizációk kötete akár történelem tankönyv is lehetne, úgy járja végig az emberiség történetének ezredéveit, azt kutatva, mért úgy történtek a történelmi események, ahogy ma ismerjük. Kitűnő olvasmány, szellemi kalandozás, ismeretbővítő és gondolatélesztő.

Gyermekeknek és felnőtteknek is ajánlom A kis herceg visszatért című könyvet, melyről első kritikusa ezt írta: „Aki még nem olvasta A kis herceget, ezzel kezdje, aki pedig olvasta, az haladéktalanul ezzel folytassa!” A könyv főszereplői az anya, az apa és a 6 éves kis Anti, akik együtt ültetik át a kis herceg történetét a mába, a saját életükbe. Anti korunk kis hercegévé válik.

Gyermekeknek szóló könyveimből kiemelkedik 2 verses mese: A hangyabanda nagy kalandja (Év könyve díj, 2013), és A Varázspadlás lakói (a mackók), mindkettő általam fölolvasott hangoskönyvvel. Ugyanígy hallgatható is a Csodás Kapolcs című verses mesém is.

Az 5-6 évesek gyerekeknek és tanítóknak is szeretett (tan)könyve lett a Verselő betűk és számok, a dinókedvelőknek pedig a Dinoszauruszok verses meséje, a rajzaimmal. Szintén én illusztráltam a Hetvenhét macskajaj című kötetet, melybe a cicák verses önvallomásai kerültek.

Gyermekeknek írt verseim jelenleg a Fából vasparipát, a Gyöngykaláris, a Százszorszép (kötetenkénti válogatás), a Magyarország, én is szeretlek (tematikus válogatás), és a Keresztnévsor (limerickek) című köteteimben olvashatók.

Az Orfűi medvehagyma kincseskönyv, ismertető, tudományos igényű írásokkal, fotókkal és ételreceptekkel toldva szakácsok és háziasszonyok számára is hasznos olvasmány.

Verselő betűk és számok

Verselő betűk és számok

Magyarország, én is szeretlek

Magyarország, én is szeretlek

A hangyabanda nagy kalandja

A hangyabanda nagy kalandja

Öt hét öt Haiku

Öt hét öt Haiku

Míg meg nem haltak

Míg meg nem haltak

Arankakor

Arankakor

Könyv azoknak, akik utálnak olvasni

Könyv azoknak, akik utálnak olvasni

Hetvenhét macskajaj

Hetvenhét macskajaj