Nagy Bandó András: Mögöttem az élet
Nagy Bandó András

Mögöttem az élet

A kötet megrendelhető, de csak május 13-án kerül bemutatásra, és 15-16-tól kezdve tudjuk küldeni.

Optimista előrejelzés: 2022. november 12-én leszek 75 éves. Ez a könyv akár emlékiratként is olvasható, de nem egészen az.

Az Énciklopédia című első blokkban, mintegy 400 egyoldalas novellával két sávban haladunk az emberiség történetében, az egyik a Darwini, evolúciós vonal, a másik pedig a zsidó-keresztény kultúrkört meghatározó vallási vonal, a Biblia soraiból építkezve. Kalandozunk a régi görögök világában, Rómában, és novellákat olvashat az olvasó az emberiség legkiemelkedőbb személyiségeiről, mindegyik fura, csattanós véget ér. De itt sorakoznak életem meghatározó alakjai is, azok, akik hozzám tettek, és azok, akik részesei és társai voltak az eddigi életemnek, köztük Montágh Imre, Esterházy Péter, Kaposy Miklós, vagy például Bitó László, akinek a szemem világát köszönhetem, hiszen az ő csapata szabadalmaztatta Amerikában a zöldhályog ellen való Xalatan és Xalacom szemcseppet. De írtam egykori szomszédomról, technikumi iskolatársamról, Gyovai Böbéről is, aki a legrégibb barátom, vagy például Györffy Sanyi bácsiról, a biokertészről, akivel Szabadkától Orfűig verseltünk egyvégtében. Addig araszolunk, míg a mába jutunk, hogy számot vethessek az életemmel és beszélhessek a botránnyal fölérő, de megnyugvással elfogadható halandóságról.

A kötet záró blokkja a Danse macabré egy fantáziaszülte, szarkasztikus humorú, morbid, de nagyon is emberi verses párbeszéd az ágyam szélére telepedő halállal. Vele tekintek vissza a mögöttem hagyott éveimre, félelem és nyavalygás nélkül, gondolatélesztő mondatokkal. Erről ez olvasható a könyvben: Létezhet-e az a gyakran emlegetett, halálunk előtti három perc, mely alatt végigfut szemünk előtt életünk összes történése? Valóban juthat időnk arra, hogy elszámoljunk életünkkel? Úgy gondolom, ritkán ily kegyes a Sors, így hát elébe mentem, és a váratlanul mellém toppanó, őskaján cinikusnak mondható vendégemmel beszéltem át mindent, amit fontosnak gondoltam az életemben.

Nagy Bandó András: Mögöttem az élet

ISBN 978-963-9880-34-4

5 500 Ft

Könyvajánló

Elsőként három regényemet emelem ki: a 35 ezer példányig jutott, Halász Bódog író életének utolsó hónapjairól szóló Sosemvolt (és Vár rád) Toscanát, immár egy könyvbe szerkesztve, hozzá kapcsolva a Míg meg nem haltak című mozaikregényt, húsz idős ápolt megrendítő történetét. Az 1950-es éveket idéző Arankakor egy sokgyerekes család, legfőképp a kulákká nyilvánított apa sorsát bemutató regény, 9 órás, fölolvasásommal készült hangoskönyvvel ékesítve.

A humor kedvelői 4 könyvből választhatnak: az Egyedül állok a humorista életművem, az Isten bikiniben szarkasztikus humorral visz a nyelv és a hit világába, a Murphy törvénykönyve amatőr teniszezőknek abszurd töltettel, a Könyv azoknak, akik utálnak olvasni pedig groteszk hangulatával szórakoztat.

Különleges élményt kínál az 575 haikut hordozó Öt-hét-öt haiku című kis kötet, mely nagytestvére lett a 333 haiku című egykori sikerkönyvemnek.

Gazdag László: A fejlődés természete – Civilizációk kötete akár történelem tankönyv is lehetne, úgy járja végig az emberiség történetének ezredéveit, azt kutatva, mért úgy történtek a történelmi események, ahogy ma ismerjük. Kitűnő olvasmány, szellemi kalandozás, ismeretbővítő és gondolatélesztő.

Gyermekeknek és felnőtteknek is ajánlom A kis herceg visszatért című könyvet, melyről első kritikusa ezt írta: „Aki még nem olvasta A kis herceget, ezzel kezdje, aki pedig olvasta, az haladéktalanul ezzel folytassa!” A könyv főszereplői az anya, az apa és a 6 éves kis Anti, akik együtt ültetik át a kis herceg történetét a mába, a saját életükbe. Anti korunk kis hercegévé válik.

Gyermekeknek szóló könyveimből kiemelkedik 2 verses mese: A hangyabanda nagy kalandja (Év könyve díj, 2013), és A Varázspadlás lakói (a mackók), mindkettő általam fölolvasott hangoskönyvvel. Ugyanígy hallgatható is a Csodás Kapolcs című verses mesém is.

Az 5-6 évesek gyerekeknek és tanítóknak is szeretett (tan)könyve lett a Verselő betűk és számok, a dinókedvelőknek pedig a Dinoszauruszok verses meséje, a rajzaimmal. Szintén én illusztráltam a Hetvenhét macskajaj című kötetet, melybe a cicák verses önvallomásai kerültek.

Gyermekeknek írt verseim jelenleg a Fából vasparipát, a Gyöngykaláris, a Százszorszép (kötetenkénti válogatás), a Magyarország, én is szeretlek (tematikus válogatás), és a Keresztnévsor (limerickek) című köteteimben olvashatók.

Az Orfűi medvehagyma kincseskönyv, ismertető, tudományos igényű írásokkal, fotókkal és ételreceptekkel toldva szakácsok és háziasszonyok számára is hasznos olvasmány.

Könyv azoknak, akik utálnak olvasni

Könyv azoknak, akik utálnak olvasni

Míg meg nem haltak

Míg meg nem haltak

Mögöttem az élet

Mögöttem az élet

Keresztnévsor

Keresztnévsor

A kis herceg visszatért

A kis herceg visszatért

Hetvenhét macskajaj

Hetvenhét macskajaj

Micsoda cirkusz

Micsoda cirkusz

A hangyabanda nagy kalandja

A hangyabanda nagy kalandja